Sú ľudia, ktorí potrebujú z rôznych príčin sledovať stravu, ktorú prijímajú a jej obsah:
- niekto potrebuje schudnúť do plaviek,
- iný potrebuje naopak nabrať váhu,
- alebo je cieľom držať konštantnú váhu,
- alergici strážia, aby nezjedli niečo, na čo sú alergický,
- cukrovkári sledujú hladinu cukru v krvi,
- ...
Nie je to jednoduchá úloha, ak sa robí ručne. Zapisovať, čo sme v daný deň zjedli, koľko kalórií jedlo obsahovalo, koľko tukov, sacharidov a bielkovín sme v daný deň skonzumovali. Dal by sa tento proces zautomatizovať?
Potravinové právo Európskej Únie ukladá povinnosť pri potravinách uvádzať hlavné potravinové alergény, ktoré môžu byť obsiahnuté v danej potravine. Konzument alergik tak má rýchlu informáciu o potravine alebo jedle v reštaurácii, či je pre neho vhodná alebo nie.
Potraviny, ktoré sa predávajú v obchodoch, majú na obale informáciu v textovej podobe o skladbe jednotlivých potravinových zložiek a aj o energetickej zložke. Konzument, ktorý sleduje denný príjem energie a výživových hodnôt, musí informácie o skonzumovaných potravinách ručne evidovať a počítať, čo je prácne.
Sledovanie stravovanie v chytrých mobiloch
Dnes máme dobu chytrých telefónov, na ktorých bežia mobilné aplikácie z kategórie eHealth, v ktorých je možné evidovať všetok prísun výživových hodnôt v daný deň. Mobilná aplikácia na základe údajov o telesnej výške a váhe, veku, pohlavia a životného štýlu vypočíta optimálny denný prísun kalórií. Zostáva už len na užívateľovi konzumentovi, aby v aplikácii evidoval všetky potraviny a jedlá, ktoré skonzumoval. Prepisovanie údajov z obalov je stále prácny úkon. Bolo by vhodné rozšíriť mobilné eHealth aplikácie o scanovanie kódov na obaloch potravín, aplikácia by na základe zoznamu potravín k nascanovanému kódu priradila potravinu a jej výživové hodnoty by automaticky zaradila do denníka stravovania. Odpadne tak ručné prepisovanie, zjednoduší sa proces evidencie, zníži sa chybovosť.
Sledovanie stravovania v reštaurácii
S potravinami v obchode si ľahko poradíme. Na obale je čiarový kód, ktorý identifikuje potravinu, technicky nie je náročné pripraviť zoznam potravín s čiarovým kódom. Ako si poradíme v reštaurácii pri objednaní jedla? Už dnes sa v jedálnom lístku pri jedlách uvádzajú alergény. Podobne by sa mohli uvádzať informácie o výživových hodnotách, ktoré by boli zakódované napríklad v QR kóde. Konzument tak použije svoj chytrý mobil a eHealth aplikáciu, z jedálneho lístku vyberie, čo bude konzumovať, nascanuje QR kód pri danom jedle a automaticky sa mu zaeviduje objednané jedlo. Aplikácia môže ešte automaticky upozorniť konzumenta na alergény a na prípadné prekročenie dopredu nastavených hodnôt.
Aby to celé fungovalo, musia byť splnené tieto podmienky:
- Potrebné je vytvoriť popisnú štruktúru, ktorá bude vedieť popísať všetky potrebné údaje o jedle. Minimálne alergény, ktoré jedlo obsahuje, kalorickú hodnotu a z ktorých výživových zložiek sa potravina skladá a v akom množstve.
- Vytvorenú štruktúru je potrebné pre každé jedlo a potravinu naplniť a umiestniť k jedlu tak (na obal v obchodoch, na jedálny lístok v reštauráciách...), aby sa konzument ľahko dostal k vyplneným údajom (prečítal si ich, automaticky načítal cez QR kód…).
Nie je nutné, aby takéto popisovanie výživových hodnôt bolo prikázané zákonom alebo nariadením. Výrobcovia potravín a reštauračné zariadenia môžu takto označovať dobrovoľne svoje potraviny a jedlá, prilákať tak ľudí, čo sledujú svoje stravovanie a získať konkurenčnú výhodu oproti zariadeniam, ktoré tak nerobia. Užívatelia takto získajú komfortnejšiu a presnejšiu formu sledovania stravovania.